sukces polipropylenu na rynku opakowań sztywnych jest związany przede wszystkim z jego wszechstronnością, łatwością przetwórstwa, szerokimi właściwościami użytkowymi i ekologiczną akceptowalnością. To połączenie wielu zalet z niską ceną i dobrą dostępnością sprawia, że tworzywo staje się materiałem coraz częściej wybieranym do różnorodnych zastosowań w segmencie rynku opakowań sztywnych. Rynek ten, gdy chodzi o PP zdominowany jest przez opakowania do żywności. Zakres produktów pakowanych w pojemniki wykonane z PP jest dość szeroki: mogą to być m.in. produkty mleczarskie, tłuszcze, zupy i sucha żywność. Rodzaj żywności pakowanej na tackach wykonanych z PP jest jeszcze bardziej zróżnicowany w charakterze i może obejmować sałatki warzywne i owocowe, suche przekąski gotowane i porcjowane mięso, przetwory rybne, surowe mięso i drób oraz gotowe posiłki do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Produkcjia tworzywa PP charakteryzuje się najmniejszą emisją CO2. Polimer ten w porównaniu z innymi tworzywami jest "najczystszy" w produkcji i praktycznie nie generuje odpadów. Polypropylen w całości poddaje się recyklingowi, a jego proekologiczne właściwości sprawiają, że firmy coraz częściej rezygnują ze stosowania innych tworzyw.